Centraal Museum – Mathieu Klomp

Behalve shoppen, uitgaan, koffietjes en sporten kan je in het weekend natuurlijk ook een keer naar het museum! Afgelopen maand heb ik een museumjaarkaart gekocht voor € 59,95 per jaar. Vorige week ben ik in een dag langs 4 musea geweest en dus had ik het geld er al bijna uit. Komende tijd laat ik je daarom kennismaken met het museum.

De eerste blog gaat over de tentoonstelling van Mathieu Klomp in het Centraal Museum in Utrecht. Elkaar jaar presenteert het Centraal Museum Nieuw Utrechts (NU). Hierin staan Utrechtse kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers centraal. Dit jaar is het de beurt aan Mathieu Klomp.

Mathieu Klomp
Mathieu Klomp (1984) zoekt in zijn werk de spanning tussen de werkelijkheid van het alledaagse en het fysieke enerzijds, en de subjectieve wereld van symbolische betekenis anderzijds. Hij heeft al diverse prijzen op zijn naam staan waaronder de Kunstliefdeprijs en een nominatie voor de HKU-Award.

Mathieu valt op door zijn bijzondere manier van werken en het gebruik van niet alledaagse materialen. Hij maakt op ware grootte mensfiguren van plastic.

Kunst met plastic
Met plastic maakt hij prachtige mensfiguren die bijna op je afkomen lopen. Het plastic zorgt voor een vreemd effect. De mensen zijn bijna echt dat je ze wilt aanraken (maar dat mag natuurlijk niet). Zijn werk ‘De Krijger’ is opgebouwd uit veertien mensfiguren.

Mathieu Klomp zegt hierover: ‘Ik speel met dit werk in op de verschillen tussen groepen mensen en wat dat met de toeschouwer doet. Je kunt er omheen lopen en je er zelfs in begeven. Door de verschillende invalshoeken verandert de compositie en daarmee de interpretatie.’

Mathieu Klomp werkt tijdens de tentoonstelling op enkele dagen verder aan nieuw werk. Hij laat zien hoe hij met behulp van een föhn en trekplastic te werk gaat. Hij heeft deze bijzondere techniek zelf ontwikkeld. Het gesmolten plastic refereert aan marmer, gewaden of kwaststreken, maar is tegelijkertijd een goedkoop alledaags wegwerpproduct. De bezoeker kan stap voor stap de totstandkoming van een plastic mensfiguur volgen. Op 1 september vindt de finissage van het werk plaats.

Praktische informatie
De tentoonstelling Onbestaanbaar is van 3 juni tot en met 3 september 2017 te zien in Nieuw Utrechts in het Centraal Museum. De dagen die Mathieu Klomp aan het werk te zien is zijn 23 juli, 30 juli en 20 augustus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *